Vijesti

[FOTO] Testirali smo – SeaSucker nosač za bicikle

lazy

Na test smo dobili zanimljiv komad “hardvera”, krovni nosač za dva bicikla američke firme SeaSucker pod nazivom Mini Bomber. Isprobali smo ga i evo što smo saznali. 

Što je SeaSucker

SeaSucker, svoje je ime dobio po hobotnici, odnosno njenim pipcima. U središtu ove priče je čovjek čiji je um pokrenuo revoluciju u industriji sportske opreme – inovator i poduzetnik, Chuck Casagrande. On je osmislio SeaSucker kako bi riješio problem glomaznih nosača za opremu za sportove poput biciklizma, surfanja i skijanja.

Ključna inovacija koja stoji iza SeaSucker proizvoda je patentirana vakuum tehnologija koja omogućava jednostavno i sigurno pričvršćivanje opreme na gotovo bilo koju glatku površinu. Ovaj sustav funkcionira na principu vakumskih pumpi, koje isisavaju zrak iz okruglih gumenih “hvataljki” i tako stvaraju čvrstu vezu nosača s podlogom za koju je pričvršćen.

20240407 08 31 38 ZVMK9044
Gumene vakumske hvataljke, proizvod je made in USA

Mini Bomber – nosač za dva bicikla

Osnova proizvoda koji smo testirali je čvrsta ploča na kojoj su pričvršćene četiri gumene hvataljke s jedne stane i dva prihvata za vilice bicikla s druge strane. Ove prihvate za vilice bicikla trebalo je vijcima pričvrstiti za glavni element, a tu postoje tri pozicije, koje onda utječu na položaj volana montiranog bicikla. Ideja je da se širi volani dvaju bicikala ne dodiruju. Osim dvaju bočnih pozicija, od kojih svaka ima spomenute tri opcije, postoji i središnja pozicija koju ćete koristiti ako prevozite teški bicikl ili e-bike.

20240407 08 32 40 ZVMK9091
Prihvat za vilicu

Četiri gumene hvataljke dolaze unaprijed pričvršćene za glavnu ploču, a na svakoj od njih je patentirana vakuum pumpica koja izvlači zrak.

20240407 08 32 09 ZVMK9073
Na svakoj hvataljki nalazi se pumpica za stvaranje vakuuma (narančasti element)

Kako se nosač postavlja na automobil

Nakon što pričvrstite prihvate za vilice bicikla (ovaj posao radite samo jednom, nakon što izvadite nosač iz kutije), potrebno je postaviti osovine na koje će nalijegati vilice bicikala. Njih dobivate u paketu s nosačem, opremljene su klasičnim quick release sustavom.  

20240407 08 31 02 ZVMK9007
Bijeli zaštitni poklopci čuvaju gumenu površinu hvataljki

Kako bi se zaštitila gumena površina hvataljki, uvijek kada se ne koriste treba ih držati poklopljene bijelim poklopcima, kojima su zaštićene i prilikom kupnje. Prije korištenja treba ih skinuti i provjeriti gumene površine hvataljki, one moraju biti čiste i bez oštećenja.Kako bi se zaštitila gumena površina hvataljki, uvijek kada se ne koriste treba ih držati poklopljene bijelim poklopcima, kojima su zaštićene i prilikom kupnje. Prije korištenja treba ih skinuti i provjeriti gumene površine hvataljki, one moraju biti čiste i bez oštećenja.

Jednako takva, čista i bez oštećenja, mora biti i površina automobila na mjestu gdje dolazi nosač. Dobro je površinu uvijek prije korištenja očistiti mokrom krpom, no površina ne mora biti mokra u trenutku kada stavljate nosač na krov.

20240407 08 36 03 ZVMK9146
Postavljanje nosača na krov automobila

Pronađite mjesto na kojem želite montirati nosač, postavite ga, lagano pritisnite i počnite pumpati jednu po jednu “hvataljku”. Dovoljno je pritisnuti 15-20 puta i nestat će narančasti indikator na pumpici, koji pokazuje da ste napumpali dovoljno. Taj postupak treba ponoviti za svaku od četiri gumene hvataljke.

20240407 08 37 52 ZVMK9248
Pumpanje vakuum pumpi, kad naračasti dio nestane, napumpano je

Krov na koji smo postavljali SeaSucker Mini Bomber blago je zakrivljen, ali to nije bio problem, ploča nosača ipak je toliko savitljiva i prilagodila se mjestu gdje smo nosač montirali.

20240407 08 38 24 ZVMK9285
Iz hvataljke ispumpan je zrak

Postavljanje bicikla na nosač

Prije nego stavite bicikl na ovaj nosač, trebate skinuti prednji kotač, on ne ide gore. Ovo je ujedno i jedna od razlika od većine drugih nosača, na koje ide cijeli bicikl. Prednji kotač možete voziti u autu, ili kupiti poseban dodatni SeaSucker nosač za tu namjenu.

20240407 08 41 27 ZVMK9316
Vilicu postavljamo na osovinu

Podignete bicikl iznad glave, postavite vilicu na osovinu nosača i zategnete je čvrsto na njega. Odmah ćete vidjeti koliko je bicikl snažno pričvršćen. No, što za zadnjim kotačem? On u ovom trenutku leži na krovu automobila i treba ga pričvrstiti. To radimo dodatnom hvataljkom koju postavimo na mjesto zadnjeg kotača, aktiviramo je ugrađenom pumpicom, postavimo gumu na nosač i kotač učvrstimo snažnom čičak trakom.

20240407 08 43 03 ZVMK9395
Nosač za zadnji kotač

Da, prije nego smo postavljali bicikl na krov, narančastom čičak trakom smo fiksirali pedale, da se ne vrte u vožnji.

20240407 08 40 58 ZVMK9301
Nema prednjeg kotača, pa je pogon bliže krovu vozila, zato fiksiramo pedale na se ne vrte u vožnji

Skepsa je nestala već nakon prve montaže

Ono što će svi pomisliti kad vide ovakvo rješenje pomislili smo i mi – “jel’ to drži?”. O da, drži, i više nego smo očekivali. U usporedbi s klasičnim nosačima, na koje se stavlja cijeli bicikl, ovo je čvršće i stabilnije rješenje. Na klasičnim nosačima uvijek imate onaj osjećaj da bicikl stoji nekako labavo, prednji kotač često “pleše” u vožnji. Ovdje toga nema, veza je čvrsta, a jedina mogućnost da se nešto pomiče lijevo-desno je nestala, jer je vilica pričvršćena pa se volan ne može pomicati.

20240407 08 42 07 ZVMK9373
Fiksirana prednja vilica

Na našem testu postavili smo dva relativno lagana cestovna bicikla, ali na SeaSucker Mini Bomber možete postaviti i puno teže MTB bicikle. Ovaj model ima mogućnost prijevoza i e-bikea, tako da element prihvata vilice postavite na sredinu ploče nosača.

Koje su prednosti, a koje mane SeaSuckera

Ovaj sustav ima puno više prednosti nego mana, no nije savršen (kao ni svaki drugi). Glavne prednosti su:

  • iznimno brza montaža, nosač je gore za manje od 2 minute
  • može se bez ikakvih tehničkih preduvjeta koristiti na svakom autu, ne morate kupovati nove nosače s novim autom
  • kada vam nosač više ne treba na vozilu, skida se za manje od minute i pospremi se u prtljažnik u kojem ne zauzima puno mjesta
  • bicikli su čvrsto “spojeni” s automobilom, nema lelujanja prilikom brže vožnje.
20240407 08 45 22 ZVMK9458
Nosač i bcikl montirani su za manje od dvije minute

Glavni nedostatak je da morate u vozilu pronaći mjesto za prednji kotač ili dokupiti vanjski nosač za kotač.

Za koga su SeaSucker nosači za bicikle

Prije svega, vidimo prednost u brzini montaže koja je moguća na bilo koje vozilo. Ako već nemate klasične nosače, ili imate više automobila na kojima želite prevoziti bicikle, ovo je idealno rješenje – u dvije minute spremni ste za put.

20240407 09 18 03 ZVMK9499

Ako ste od onih kojima se baš ne da postavljati klasične krovne nosače i onda ih skidati, ako nemate garažu i nosači vam smetaju na balkonu ili stanu, SeaSucker je super izbor. Isto tako, ako bi ponekad impulzivno otišli na neku biciklističku vožnju, a nemate volje postavljati nosače, ovo je najbolje moguće rješenje.

Koji još modeli postoje

U prodaji je više modela, uz Mini Bomber za dva bicikla, postoji i model za tri, kao i SeaSuckeri za pojedinačne bicikle. Potonji su još manji i praktičniji; možda je i bolje rješenje kupiti dva nosača za pojedinačni bicikl od ovog za dva, osobito ako ponekad trebate prebaciti samo jedan bicikl. Postoje razni modeli za prijevoz drugih vrsta “prtljage”, provjerite na webu SeaSucker.

SeaSucker možete montirati na različite načine, na limenu podlogu i na staklo, mi smo se u ovom tekstu držali “klasične” metode na krov automobila.

I za kraj, brzo ćete im povjerovati, nisu uzalud ovo službeni nosači bicikala na mnogobrojnim velikim biciklističkim utrkama diljem svijeta. UCI approved

Dakle, borba s nosačima je gotova. Naručite svoj na www.splash.hr ili u Bim Bikeu, Head-u i ostalim trgovinama biciklističkom opremom.

Još fotografija:

Orignalno objavljeno na : https://3sporta.com/foto-testirali-smo-seasucker-mini-bomber-nosac-za-bicikle/

Za više informacija pogledajte: https://splash.hr/brand/seasucker/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)