Vijesti

Sve o prsluku za spašavanje

lazy

1. Čemu služe?

Prsluci za spašavanje namijenjeni su za plutanje na površini vode. S pomoću njih osoba se automatski okrene u položaj s licem iznad vode, tako da voda ne ulazi u usta i nosnice, čime se otklanja rizik od utapanja. To je posebno važno ako pri padu u vodu osoba iz bilo kojeg razloga izgubi svijest.

2. Kako se upotrebljava?

Svi prsluci za spašavanje dizajnirani su tako da se nakon pada u vodu automatski aktivira. Prsluci su opremljeni sa cjevčicama za usta koje služe za upuhivanje zraka, zviždaljkom, reflektirajućom trakom kao i svijetlom. Sigurnosna svjetiljka zabrtvljena je baterijska jedinica koja se aktivira u dodiru s vodom.

3. Kada se prsluk za spašavanje mora nositi?

Osobama koje rade na brodicama i ostalim plovilima preporučuje se stalno nošenje prsluka za spašavanje, kao i svakome tko mora putovati u plovilu bilo koje vrste, npr. kao putnik na brodici radi ukrcavanja na usidreni brod. Kad god postoji vjerojatnost slabe vidljivosti, uz prsluk za spašavanje morate nositi i sigurnosnu svjetiljku.

Po pravilniku o brodicama, čamcima i jahtama sve brodice čija je namjena prijevoz putnika, čija brzina prelazi 20 čvorova i kod kojih putnici nisu smješteni u zatvorenim prostorima sve osobe na brodu moraju nositi prsluke za spašavanje na sebi tijekom cijelog trajanja putovanja. („Pravilnik o brodicama, čamcima i jahtama -> Smještaj osoba na brodici – brodice za gospodarske ili javne namjene -> točka 3.1.73“, https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_01_13_223.html).

4. Kako se održavaju prsluci za spašavanje?

Kada nisu u upotrebi, prsluci za spašavanje čuvaju se na suhom mjestu. Ako je vanjska strana prsluka vlažna, prateći upute proizvođača uklonite mehanizam za napuhivanje (prema potrebi) i objesite prsluk da se osuši.
Svi prsluci za spašavanje moraju se pregledavati i održavati u skladu s uputama proizvođača. Opća uputa:

  • jedanput mjesečno izvadite prsluk iz njegova pakiranja i pregledajte ima li vidljivih znakova oštećenja. Prije ponovnog pakiranja provjerite jesu li svi dijelovi čisti
  • svakih šest mjeseci temeljitije provjerite stanje prsluka i ima li oštećenja te jesu li ventili još uvijek upotrebljivi i
  • svakih dvanaest mjeseci pošaljite prsluk svojem dobavljaču radi potpunog pregleda.