Vijesti

Savjeti za wakeboard početnike

lazy

Wakeborading je odličan vodeni sport koji se doista može naučiti u bilo kojoj životnoj dobi,jer je jednostavniji od nekih drugih i mnogo zahtjevnijih sportova sa daskom,kao što su snowbaarding i surfing. Početnici mogu osjetiti navalu adrenalina već na prvoj vožnji,bez da su potrošili sate i sate instrukcija,ukoliko nauče nekoliko osnovnih stvari i pojednostave vožnju. Uvjereni smo da ćete se „zakačiti“ već nakon prve vožnje zato vam dajemo nekoliko „insiderskih“ savjeta.

Koliko uložiti?

Iako je očito da ćete za više uloženog dobiti bolju kvalitetu ako govorimo o wakebordu,ali ne želite potrošiti hrpu novca za nešto u što niste sigurni da će vam se svidjeti .Zato vam savjetujemo početnički komplet u kojem imate sve potrebno za start. Jobe Logo Wakeboard 138 & Maze Package je savršen izbor.

Vrsta rockera (linija daske od vrha do repa).
Continuous ili 3 stage rocker. Kontinuirana linija ili blaga 3 stage linija daske je izbor za početnika,jer takav oblik daske omogućava glatku vožnju,lakšu kontrolu,bolji balans i sigurniji početak.

Koja veličina/dužina?

Još jedno važno pitanje koje je načešće uvjetovano stilom i vrstom vožnje,ali na ovom nivou želimo stvari maksimalno pojednostavniti.Odaberite veličinu daske u skladu sa vašom težinom i visinom,zato vam nudimo jednostavnu tablicu u skladu sa tim.

kglbsDužina daske
   
40-6890-150130-134
59-81130-180135-139
77-114170-250140-144
91-125200-275+> 144

Stav
Za početnike je najbolje namjestiti vezove na 0* i što bliže stražnjem kraju daske koliko je god to moguće da bi dobili što više kontrole prebacujući težište na stražnju peraju.Za što lakši start,zauzmite poziciju u vodi kao da sjedite u naslonjaču,sa koljenim između laktova i dok držite konop dajte signal skiperu da krene.Dok brod ubrzava,držite rub daske iznad vode i sačekajte skupljenih nogu da vam tijelo posve izađe iz vode i tek onda ispravite.

Sada kad ste uspravljeni, prednju nogu vodite prema naprijed i većinu težine prebacite na stražnju nogu i stražnju peraju.

Nekoliko dodatnih savjeta:

  • koristite kraći konop tijekom par prvih vožnja,to će smanjiti vjerojatnost padova,dok se malo ne oslobodite i ne osjetite dasku i valove
  • iako ćete osjetiti potrebu da se povlačite na konop, to NE RADITE, jer će povlačenje konopa rezultirati da daska dublje uroni u vodu i vaš pad
  • držite konop nisko dolje i oduprite se potrebi da konop podižete u nivo prsa
  • prilagodite brzinu broda vašem znanju i ne/iskustvu,a skiper mora biti upoznat sa vašim mogućnostima