Vijesti

Kako izabrati tubu za vuču?

lazy

Postoje tube koju se djelomično ili potpuno prekrivene najlonskim navlakama, te podjela tuba na broj osoba koje se mogu voziti na tubi,a uvijek se rangiraju po maksimalnom broju odraslih osoba. Tako imamo u ponudi tube za 1,2,3 i 4+ osobe. Na tubama koje su određene za dvije osobe mogu se voziti i tri osobe ako su dvije od tri djeca. Preporučujemo da se sa djecom uvijek vozi i jedna odrasla osoba koja može brzo reagirati i pomoći djeci ukoliko dođe do prevrtanja tube i neočekivanih situacija.

Slijedeći faktor je dno tube za vuču. Neke tube će brže kliziti po vodi pri velikim brzinama, ukoliko je oblik tube takav da se u tom trenutku smanji površina tube koja je u kontaktu sa vodom.

Primjeri su Hydra, Crusher, Tribal II i AIRSTREAM serija. Za ostale tu je TURBO SWING koji podiže prednji dio tube i bez obzira na njen oblik, smanjuje kontakt tube sa vodom i samim tim smanjuju se sile naprezanja kako na tubi, tako i na plovilo koje vuče tubu. Time štedimo gorivo,energiju i same materijale.

lazy

Zašto je potrebno pravilno napuhati tubu?

Oblici tuba za vuču su dizajnirani da se najbolje ponašaju na vodi kada su pravilno napuhani. Pravilno napuhana tuba će ispuniti navlaku u potpunosti bez promjene predviđenog oblika. Napuhujete tubu na način da su se “ispeglali” svi nabori na navlaci. Nedovoljno napuhana tuba će tonuti u vodu i time stvarati veći otpor radi kojeg može doći do oštećenja unutarnje komore, vanjske navlake, konopa, a u konačnici i samog plovila i motora. Voda će ispunjavati prostor između unutarnje komore i navlake i time stvarati još veći otpor i težinu od predviđene. Neminovan rezulatat je oštećenje opreme, a to nikako ne želimo.

Također moramo obratiti pozornost na temperaturu vode jer će hladnoća uzrokovati smanjenje volumena zraka u tubi i dobit ćemo rezulate kao da tubu nismo dobro napuhali.

Isto vrijedi i za visoke temperature kad tuba napuhana stoji cijeli dan na suncu,što rezultira povećanjem volumena zraka u tubi i dodatnim rastezanjem unutarnje komore, a rezultat je pucanje unutarnje komore po šavovima i prekomjerno trošenja materijala, te skraćenje vijeka trajanja same tube.

Zato preporučujemo da se provjeri napuhanost tube prije svakog korištenja.

Za male tube 1-2 osobe preporučujemo JOBE zračnu pumpu 12V, a za velike 3-4+ tube preporučujemo JOBE HEAVY DUTY pumpa 230V kako za napuhavanje,isto toliko nam pomaže i kod ispuhavanja velikih tuba prije skladištenja. Kako ponekad nemamo pri ruci 230V utičnicu, nudimo JOBE kompresorski adapter da možemo tubu napuhati na pumpnoj stanicu pomoću kompresora za automobilske gume.